Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 14. elokuuta 2016

Betonista laattoja ja allas raparperinlehden päälle


Haaveilin jo viime kesänä raparperinlehtilaattojen tekemisestä ja tänä kesänä päätin sitten ehtiä. Se ehtiminen jäi viimeiseen vapaaseen kesälomaviikonloppuun - pihatöissä kotona ja mökillä riittää puuhaa vielä moneksi seuraavaksikin kesäksi :). Mutta olin onnellinen, kun puuhaan päästiin alkuun! Koska ilmat olivat sateiset mies järjesti autotalliin styroxlaatat ja niiden päälle rakennusmuovia - mikä tahansa tasainen pinta toimisi lehden alla. 

Kasvatin suuria raparperin lehtiä. Toisin sanoen en pakastanut raparpereita kevään jälkeen. Vuolin raparperin lehdistä suurimmat suonet pois, koska ne haurastuttavat laattoja. Öljysin ruokaöljyllä lehdet -pyyhin öljyä talouspaperilla lehden nurjalle puolelle. Mies sekoitti S 30 valmisbetoniin 25 kiloon 3 litraa vettä kottikärryssä. Ja siitä sitten lappasimme isolla lapiolla betonia lehden päälle ja tasoittelin sen noin 2 sentin paksuiseksi pienellä puutarhalapiolla. Päälle asetettiin kanaverkko ja se leikattiin peltisaksilla sopivan kokoiseksi   - ei ihan reunaan saakka, jottei langat törrötä laatoista. Laatasta voi tehdä myös pyöreän laittamalla lehden vatiin ja valamalla laatan siihen.





Taputtelin verkon päälle taas betonia sen verran, että verkko peittyi ja mies tasoitti pinnan ja reunat lastalla. Tältä näyttivät laatat sen jälkeen:


Ensimmäisen yön laatat kuivuivat ilman muovia, koska ilma oli kostea,  mutta olisi parempi pitää kaksi vuorokautta muovia kevyesti laattojen päällä, jotta betoni kuivuu tasaisesti. 


 Mies oli askarrellut kukkaruukun loppubetonista  kukkaruukun.



Seuraavana päivän teimme linnuille juoma-altaita. Työ sujui samanlailla kuin edellisenä päivänä, mutta nyt muovin päälle tehtiin keot hiekasta - altaan syvennys -  ja lehti tuli hiekkakasan päälle. 




Verkkoa piti muotoilla enemmän. leikkasin auki säteen ja kuroin hieman kupin muotoon verkkoa. Työssä on hyvä olla kaksi henkilöä, niin toinen voi tukea verkkoa ja toinen laittaa päälle betonia. Pariksi päiväksi sitten muovi kevyesti päälle.

 

Innostuin vähän kuvioimaankin. Ja nyt ovat laatat ja kulhot kuivumassa, lisään tähän päivitykseen kuvan, jos saamme ne onnistumaan! Betonia kului 7 säkkiä ja kanaverkkoa yksi rulla. saimme siitä 6 isoa laattaa ja 6 suurta juoma-allasta - niitä on menossa jakoon. Näiden hinnaksi tuli noin 80 euroa.




Hyvin onnistuivat. Parin päivän päästä irroitimme jo lehtiä ja jätimme vielä kuivumaan. Tuttavani oli muuten koristellut luonnonkivillä betonitöitä valuvaiheessa....lisää haastetta ja kauneutta. 







3 kommenttia: